Opleiding zweefvliegen

Om zelf te mogen zweefvliegen heb je een Sailplane Pilot Licence (SPL) nodig. Dit is een Europees zweefvliegbrevet waarmee je in heel Europa mag vliegen. Bij SSZMZ kun je een zweefvliegopleiding volgen om het SPL te behalen.

Om te beginnen: kijk of zweefvliegen wat voor je is. Probeer het uit en neem een proefles! Als je na deze eerste kennismaking met de zweefvliegsport nog steeds enthousiast bent dan is de volgende stap een medische keuring.

Medische keuring

Om zelf te mogen zweefvliegen moet je medisch gekeurd worden. Op diverse locaties is dit mogelijk. Het betreft een zogenaamde LAPL(S) (Light Aircraft Pilot Licence – Sailplane) keuring en deze worden uitgevoerd door een Aero-medical Examiner (AME).

Adressen zijn te vinden op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

EVO en VVO

EVO - Elementaire vliegopleiding

Aan de hand van een zogenaamde progressiekaart wordt de opleiding afgewerkt. De progressiekaart is opgedeeld in logische blokken en bevat in het deel EVO (elementaire vlieg opleiding) in totaal 28 blokken met gecombineerde theorie en praktijk tot aan het bereiken van de zogenaamde solovlucht.

VVO - Voortgezette vliegopleiding

Daarna gaat het verder met het bekwamen van je ervaring in het tweede deel van je opleiding het zogenaamde VVO (voortgezette vlieg opleiding) deel. In dit gedeelte beoefen je deels alleen en deels met een instructeur zaken als thermiekvliegen, doellanden, steile bochten, slippen, enzovoorts. Het einddoel: het behalen van het SPL vliegbrevet!

Theorie

Ook de theorie is belangrijk en voor zowel het EVO als het VVO gedeelte zijn er compacte maar heldere boeken waar op gestudeerd zal moeten worden! Uiteindelijk moet er voor het SPL-brevet ook een theorie-examen worden afgelegd voor diverse vakken: Luchtvaartwetgeving, Menselijke Prestaties en Beperkingen, Meteorologie, Navigatie, Communicatie, Beginselen van het Zweefvliegen, Vliegprestaties, Operationele procedures en Algemene Kennis van het Zweefvliegtuig.

Meer informatie over de theorie vind je op de website van STEBZ.

Onze zweefvliegopleiding op Midden Zeeland

Onze opleiding verschilt ten opzichte van wat gebruikelijk is. Wij lessen namelijk op afspraak, bijvoorbeeld van 14:00 tot 16:00. Zowel in het weekend als doordeweeks. Altijd 1 op 1, een leerling met zijn instructeur.

Hoeveel tijd en geld gaat dit nu allemaal kosten ligt voor een groot gedeelte aan je eigen agenda! Wanneer je minimaal één keer in de twee weken een lesvlucht kan maken en voldoende tijd aan de theorie kan besteden dan is het EVO-gedeelte in het eerste jaar af te ronden.

Het zogenaamde tweede deel (VVO) kost om en nabij 1,5 tot 2 jaar in doorlooptijd. Geadviseerd wordt om in de winter na afronding van het EVO-gedeelte het SPL-theorie examen te behalen.

De opleiding duurt gemiddeld 3 jaar, maar is afhankelijk van je eigen agenda. Regelmatig vliegen versnelt de opleiding.

De zweefvliegopleiding wordt gegeven door eigen instructeurs bij SSZMZ op vliegveld Midden Zeeland in Arnemuiden.

De kosten zijn afhankelijk van je progressie. In onderstaand overzicht vindt je een schatting van de kosten.

Kosten

Omdat we op Vliegveld Midden Zeeland niet kunnen lieren, maar gebruik maken van zelf- of sleepstart, zijn de kosten hoger dan bij andere clubs. Daar krijg je wel flexibiliteit voor terug.

In de tabel vind je een indicatief overzicht van de kosten van de zweefvliegopleiding per jaar. De werkelijke kosten kunnen afwijken omdat deze onder andere afhankelijk zijn van je progressie.

Eenmalige kosten Bedrag
Inschrijfkosten SSZMZ € 100
Medische keuring (LAPL) bij MeData € 195
Totaal eenmalig € 295

Jaarlijkse kosten (gemiddeld) Bedrag
Lidmaatschap SSZMZ € 450
Lidmaatschap KNVvL € 184
Sleepbonnen voor 30 lesvluchten € 1.320
Totaal gemiddeld per jaar € 1.995

Vragen over de opleiding?

Naam E-mailadres Telefoonnummer Bericht Verzenden