Opleiding zweefvliegen
Leren zweefvliegen hoe werkt dat en wat kost dat bij ons? Om te beginnen: kijk of zweefvliegen wat voor je is. Probeer het uit en neem proefles! Als je na deze eerste kennismaking met de zweefvliegsport nog steeds enthousiast bent dan is de volgende stap een medische keuring.
Medische keuring
Om zelf te mogen zweefvliegen moet je medisch gekeurd worden. Op diverse locaties is dit mogelijk. Het betreft een zogenaamde LAPL(S) (Light Aircraft Pilot Licence – Sailplane) keuring en deze worden uitgevoerd door een Aero-medical Examiner (AME). Adressen zijn te vinden op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
EVO - Elementaire vliegopleiding
Aan de hand van een zogenaamde progressiekaart wordt de opleiding afgewerkt. De progressiekaart is opgedeeld in logische blokken en bevat in het deel EVO (elementaire vlieg opleiding) in totaal 28 blokken met gecombineerde theorie en praktijk tot aan het bereiken van de zogenaamde solovlucht.
VVO - Voorgezette vliegopleiding
Daarna gaat het verder met het bekwamen van je ervaring in het tweede deel van je opleiding het zogenaamde VVO (voortgezette vlieg opleiding) deel. In dit gedeelte beoefen je deels alleen en deels met een instructeur zaken als thermiekvliegen, doellanden, steile bochten, slippen, enzovoorts. Het einddoel: het behalen van het LAPL(S) vliegbrevet!
Theorie
Ook de theorie is belangrijk en voor zowel het EVO als het VVO gedeelte zijn er compacte maar heldere boeken waar op gestudeerd zal moeten worden! Uiteindelijk moet er voor het LAPL(S)brevet ook een theorie-examen worden afgelegd voor diverse vakken:
- Luchtvaartwetgeving
- Menselijke Prestaties en Beperkingen
- Meteorologie
- Navigatie & Communicatie
- Beginselen van het Zweefvliegen, Vliegprestaties & Operationele procedures
- Algemene Kennis van het Zweefvliegtuig
Meer informatie over de theorie vind je op de website van STEBZ.
Onze opleiding op Midden Zeeland
Onze opleiding verschilt ten opzichte van wat gebruikelijk is. Wij lessen namelijk op afspraak, bijvoorbeeld van 14:00 tot 16:00. Zowel in het weekend als doordeweeks. Altijd 1 op 1, een leerling met zijn instructeur. Daarnaast begint onze opleiding op een zogenaamd zelfstartend zweefvliegtuig (ASK 21 Mi) en dus niet met de gebruikelijke lierstart.
Hoeveel tijd en geld gaat dit nu allemaal kosten ligt voor een groot gedeelte aan je eigen agenda! Wanneer je minimaal één keer in de twee weken een lesvlucht kan maken en voldoende tijd aan de theorie kan besteden dan is het EVO-gedeelte in het eerste jaar af te ronden. Regelmatig vliegen versnelt de opleiding!
Het zogenaamde tweede deel (VVO) kost om en nabij 1,5 tot 2 jaar in doorlooptijd. Geadviseerd wordt om in de winter na afronding van het EVO-gedeelte het LAPL-theorie examen te behalen.
Kosten
Omdat we op Vliegveld Midden Zeeland niet kunnen lieren, maar gebruik maken van zelf- of sleepstart, zijn de kosten hoger dan bij andere clubs. Daar krijg je wel flexibiliteit voor terug.
In de onderstaande tabel vind je een indicatief overzicht van de kosten van de zweefvliegopleiding. De werkelijke kosten kunnen afwijken omdat deze onder andere afhankelijk zijn van je progressie.
De totale kosten voor je brevet per jaar bedragen dus gemiddeld ongeveer € 2.260.